کد مطلب: 3607 | تاریخ مطلب: 21/11/1401
  • تلگرام
  • Google+
  • Cloob
  • نسخه چاپی

وقایع و حوادث روز های منتهی به پیروزی انقلاب اسلامی 21 بهمن 1357

وقایع و حوادث روز های منتهی به پیروزی انقلاب اسلامی  21 بهمن 1357

وقایع و حوادث روز های منتهی به پیروزی انقلاب اسلامی  21 بهمن57

شب گذشته که درگیری های شدیدی بین نیروی هوایی و لشگر گارد صورت گرفته بود،امروز با شدت بیشتری ادامه یافت.

در آغازین ساعات بامداد روز بیست ویکم بهمن ماه ، با خروج آمبولانسهای مرکز آموزش دوشان تپه ، یکی از سربازهایی که موفق به فرار شده بود با اعلام گزارشی از درگیری های داخل پادگان ، تعدادی اسلحه را که توانسته بود با خود به بیرون بیاورد،در اختیار مردم قرار داد.به این ترتیب اولین سلاح ها به دست مردم افتاد.

فرماندار نظامی تهران در اعلامیه شماره چهل خود، ساعات حکومت نظامی را از ساعت چهار و نیم بعدازظهر تا ساعت پنج صبح افزایش داد. پس از شدت گرفتن حملات مردم به کلانتری ها و پادگان ها، فرماندار نظامی تهران در همین روز ساعت منع عبور و مرور را تا ساعت دوازده ظهر روز 22 بهمن افزایش داد.

بختیار در مجلس سنا اعلام کرد که حاضر به مذاکره است.

حضرت امام خمینی در رابطه با حکومت نظامی اعلام شده از طرف فرماندار نظامی تهران، آن را ملغی اعلام کردند و گفتند: اعلامیه امروز حکومت نظامی خدعه و خلاف شرع است و مردم به هیچوجه به آن اعتنا نکنند ... اخطار می کنم که اگر دست از این برادر کشی بر ندارند و لشگر گارد به محل خودش برنگردد ... تصمیم آخر خود را به امید خدا می گیرم.

ستاد امام با بلندگو لغو اعلامیه های فرمانداری نظامی ( منع رفت و آمد ) را در سطح تهران اعلام کردند.

کلانتری های 9و10 و 11و 14 و 16 و 26 و همچنین کلانتری نارمک به دست مردم سقوط کرد.

تیپ زرهی قزوین که برای تقویت نیروی دفاعی حکومت نظامی وارد تهران شده بود،در خیابان سپه با مقاومت سخت مردم مواجه شد.

سپهبد رحیمی، فرماندار نظامی تهران و حومه، طی دستورالعملی به یگان های تابعه خود، از آنها خواست تا بی درنگ کلیه رهبران نهضت را دستگیر و با هواپیما به یکی از جزایر منتقل نمایند. همراه این دستورالعمل، لیستی از اسامی صدها نفر که باید بازداشت شوند، الصاق شده است که در رأس آنها نام حضرت امام، آْیت الله طالقانی  و مهندس مهدی بازرگان، به چشم می خورد.

مردم چند تانک و زره پوش را که عازم فرح آباد برای جنگ با نیروی هوایی بودند،ازکار انداختند.

صدها اتومبیل شخصی، در حالی که تمام صندلیهای جلو و عقب خود را پر از ملافه های سفید و دارو و غذا کرده بودند،به طرف نیروی هوایی در حرکت بودند.

جلسه شورای امنیت،متشکل از بالاترین مقامات ارتشی و نظامی ساعت 6 بعدازظهر،برای بررسی اوضاع کشور برگذار شد.

در نیمه های شب به محل اسلحه سازی حمله شد.

 روز 21 بهمن ماه به دستور سپهبد رحیمی فرماندار نظامی تهران از ساعت 30 : 4 بعد از ظهر تا 5 صبح حکومت نظامی اعلام شد. (کیهان،ش10635 /  8)

حضرت امام خمینی حکومت نظامی اعلام شده از طرف فرماندار نظامی تهران، را ملغی اعلام کردند و فرمودند : "اعلامیه امروز حکومت نظامی خدعه و خلاف شرع است و مردم به هیچوجه به آن اعتنا نکنند ... اخطار می‌کنم که اگر دست از این برادر کشی بر ندارند و لشگر گارد به محل خودش برنگردد ... تصمیم آخر خود را به امید خدا می‌گیریم."

همچنین دولت موقت، اعلامیه حکومت نظامی را یک توطئه توصیف کرد.

مردم که منتظر شنیدن دستور کوبنده‏ ای از طرف امامشان بودند، به کوچه و خیابانها ریختند و حکومت نظامی بی‏اثر شد. جوانان با آتش زدن لاستیک های کهنه راهها را بستند. کوچک و بزرگ شعار می‏دادند و تهران از صدای دلنشین تکبیر پوشیده شده بود؛ اللّه‏ اکبر... اللّه‏ اکبر... اللّه ‏اکبر... .

بزودی کلانتریها تصرف شد و مردم مسلح شدند. پادگانها و ساختمان صدا و سیما و سایر مراکز مهم در اختیار مردم انقلابی قرار گرفت. اعضای اصلی حکومت شاه دستگیر شدند

در تظاهرات و درگیری های21 بهمن در شهرهای قم، اراک، شهرری، تبریز، مشهد، سقز و سایر شهرهای کشور ده ها نفر کشته و زخمی شدند.( کیهان ، ش 10635 / 7 ،8 ) و تعداد کشته شده ها در 21 بهمن در بیمارستان جرجانی تهران  به 30  نفر و زخمی ها به بیش از 120 نفر رسید.( کیهان، ش10634 / 8)

به دنبال حمله گارد شاهنشاهی به نیروی هوایی در تهران، امام با محکوم کردن این عمل غیرانسانی، در پیامی به مردم ایران، آن را خدعه خواندند. متن این پیام در زیر آمده است:

 کیسینجر:بی تصمیمی کارتر باعث سقوط شاه شد

 بازرگان:شاه رفت و دیگر بازنمی گردد

امام خمینی:موافقت با دولت بازرگان شرعی است

مجلس سنا لوایح تعقیب نخست وزیران و انحلال ساواک را ابلاغ کرد.

سی هزار نفر از طرفداران قانون اساسی تجمع کردند

 

 

. انتهای پیام /*