کد مطلب: 2561 | تاریخ مطلب: 05/03/1395
  • تلگرام
  • Google+
  • Cloob
  • نسخه چاپی

سخنرانی حجت الاسلام و المسلمین کمساری در مراسم اختتامیه جشنواره فیلم روح الله95

سخنرانی حجت الاسلام و المسلمین کمساری در مراسم اختتامیه جشنواره فیلم روح الله95

امام (س) سینما را وسیله ای برای رشد معنوی انسان می دانستند

معاون فرهنگی موسسه تنظیم و نشر آثار حضرت امام خمینی (س) گفت: حضرت امام خمینی (س) با سینما مخالف نبودند اما ضمن تببین امکان نقش سوء این رسانه در طرح مسائل اخلاقی و آموزشی اهتمام داشته و به صراحت سینما را وسیله ای برای رشد معنوی انسان می دانستند.

حجت الاسلام علی کمساری معاون فرهنگی موسسه تنظیم و نشر آثار حضرت امام خمینی (س) در اختتامیه جشنواره فیلم کوتاه روح الله، اظهار کرد: امروز سینما این پدیده جادویی و سحر انگیز جهان مدرن، با هزاران ترفند و لطیفه تبدیل به پدرخوانده دیگر هنرها شده است. پدیده ای که هم توان راه گشایی به سمت وجوه حقانی انسان را دارد و هم می تواند محلی برای تجلی ماده پرستی و شیطان باشد.

وی افزود: در روزگار رشد علوم مختلف، این سینما است که در عالم سیاست و قدرت های رسانه ای جهان، ماموریت جادوگران و شعبده بازان در سرگرم سازی و هم در شاخصه هدایت پنهان و آشکار مخاطب به سمت و سویی معین را بر عهده دارد. بیش از یک قرن از ورود این هنر به ایران می گذرد و امروز سینمای ایران در کارکردی هنری یکی از نام های قابل اعتنا و مهم در سینمای جهان است. هنگام تحولات پسامشروطیت که روش ها و کارکرد ابزار رسانه ای در جامعه ایران اهمیتی وافر یافت، سینما چون طفلی نابلد در مسیری سراسر آزمون و خطا رشد یافت و بالغ شد. چه زمانی که تنها هدف از سرگرمی اقشار کم درآمد و متوسط الحال بود و چه در زمانی که اندک اندک با حضور تک چهره آیی، قدرت آگاه سازی و تأثیرگزاری برمخاطب خود را در شکل اجتماعی به رخ کشید.
وی با بیان اینکه پس از پیروزی انقلاب شکوهمند انقلاب اسلامی و تغییر تعبیر هنر، اندیشه و فرهنگ، تحرکات افراطی و ناآگانه برای تعطیلی کامل سینما انجام شد، ادامه داد: به تدریج در ساختار معقول و معتدلی که خود امام (س) در عرصه فرهنگ بنا نهادند، این هنر به تعادل و شاخصه هایی درخور توجه به ریشه ها و سرچشمه های ملی مذهبی و بومی دست یافت. بی تردید رهنمودهای معلم بصیر و حکیم انقلاب در عرصه معماری و مهندسی فرهنگی انقلاب، طرحی نو به وجود آورد و این هنر از فروپاشی به فضایی تازه، پویا و روشن بر پایه باورهای اعتقادی فرهنگ اسلامی و شیعی رهنمون شد.

حجت الاسلام کمساری با اشاره به صحبت های حضرت امام خمینی (س) درباره سینما، افزود: پیر فرزانه جماران در بیاناتی که در بین اهالی سینما فرهنگ و رسانه مطرح کرده اند به وضعیت رسانه فرهنگ و تلویزیون و به طور کلی هنر قبل از انقلاب اشاره داشته و ضمن طرح نکات ظریف اخلاقی، راهکارهای عملی و قابل برنامه ریزی را ارایه کرده است. حضرت امام خمینی (س) روند و پیشنه سینمای ایران در قبل از انقلاب را نکوهش کرده و همواره در این اصل تاکید می کردند که "ما با سینما مخالف نیستیم" و ضمن تببین امکان نقش سوء این رسانه در طرح مسائل اخلاقی و آموزشی اهتمام داشته و به صراحت سینما را وسیله ای برای رشد معنوی انسان می دانستند و با اعتقاد به نقش مهم سرگرم کنندگی سینما و تلویزیون، تاکید جدی بر تاثیر گزاری فرهنگی این رسانه بر جوانان داشته اند و چه بسا که در جان کلام، هنر نزد ایشان مترادف بود با رسیدن به روح تعهد در کالبد انسان ها.
متولی برگزاری نخستین جشنواره فیلم کوتاه روح الله ادامه داد: مفاهیم عمیق و انسان ساز مد نظر امام (س) در سال های ابتدایی پیروزی انقلاب و شکل گیری عینی مضامین فرهنگ ایثار مقاومت و شهادت در دوران دفاع مقدس باعث بروز موجی از سینمای متعهد و متفکر شد که از سویی روح مسئولیت پذیری مبتنی بر رسالت و تعهد اجتماعی را در اهالی سینما دمید و از طرف دیگر با توجه به بازنمایی محتوا و مضامین ارزشمند برخاسته از متن انقلاب مخاطبان سینما را به سوی درک تجربه ای از کمال روحی انسان سوق دهد. اما فراموش نکنید که هنر جدید مغلوب و مرغوب تکنولوژی است. اصالت ظاهر آن بر باطنش غلبه یافته و وظیفه سینما بیش از تمامی هنر ها در تصرف حذف باطن قرار گرفته است؛ این همان چیزی است که هنر ایرانی را به شدت تحدید می کند.

وی با ذکر یادی از شهید آوینی درباره تاثیرپذیری این هنرمند از حضرت امام خمینی (س)، گفت: شهید سید مرتضی آوینی معتقد بود تفکر امام دنیای جدید را تسخیر کرده است چون باطن آدم ها را فراگرفته است و با قلب ها سرو کار دارد نه با ظاهر و بی تردید آثار این شهید نیز ملهم از این تفکر است. اکنون و در شرایطی که نزدیک به سه دهه از آسمانی شدن روح خدا می گذرد، ضرورت پرداختن به وجوه پیدا و پنهان شخصیت و اندیشه متعالی آن امام عزیز، بیش از پیش احساس می شود چرا که اولا پرداختن به این ابعاد به معنای واکاوی عمیق اندیشه کسی است که در دوران معاصر که به عصر بحران یا پایان معنویت رسیده، توانست نقطه عطفی در بازگشت به معنویت ایجاد کند. ایشان بابی جدید در حاکمیت ایمان و اخلاق گشود و در این راه نه دین را ابزار دست آویزی برای اهداف سیاسی قرار داد و نه سیاست را غایت مقصد. او به ما آموخت که عالم محضر خداست و هر کاری جز برای جلب رضایت او منیت است و منیت صفتی است از صفات رذیله نفسانی و شیطانی.

حجت الاسلام کمساری در وصف اندیشه و سیره حضرت امام (س)، ادامه داد: از منظر او پیروزی انقلاب نه یک فتح الفتوح سیاسی و چیره گی مادی گروهی که غلبه حق بر باطل و مصداق پیروزی خدا بر لشکریان شیطان بود. او حتی شن های صحرا را مأمور خدا و پیروزی خرمشهر را محصول اراده الهی می دانست. در مبارزه با مستکبران و استعمارپیشگان مصمم و بی باک و در رعایت حال مستضعفان دغدغه مند و حساس بود. ایشان رأی مردم را میزان و آنان را در تعیین سرنوشت خویش بی نیاز از قیم می دانست. او خود را نه رهبر بلکه طلبه ای کوچک و خادم ملت می پنداشت و صادقانه می فرمود که به من خدمت گذار بگویید بهتر از است از آن که رهبر بخوانید.

معاون فرهنگی موسسه تنظیم و نشر آثار حضرت امام خمینی (س) با تاکید بر اینکه کدام زبان جز زبان هنر و به ویژه سینما می تواند پرده از لایه های وجودی حضرت امام (س) بردارد؟ و اینکه دلسوزانه باید پرسید که آیا واقعا سینمای ما توانسته حتی کمی به ساحت او نزدیک شود؟! به خاطره ای از دیدار جمعی از فیلمسازان حوزه علمیه قم با حضرت آیت الله جوادی آملی اشاره کرد و گفت: آنجا از ایشان پرسیدم که جمله ای از شما نقل شده به این مضمون که اگر پیامبری در عصر ما می آمد معجزه اش دوربین بود؟! ایشان نیز فرمودند: "آری من معتقدم اگر خداوند پیامبری را مبعوث می فرمود، آن پیامبر حتما دوربین به دست می آمد." این جمله را از آن جهت نقل کردم تا بار دیگر بگویم اگر بناست ارزش های والای الهی و انسانی نهفته در آرا و نظرات امام راحل و ثمرات انقلاب بزرگ اسلامی ایران، به گوش جان مخاطبان برسد، هیچ زبانی جز زبان سینما نمی تواند این رسالت را به نحو اکمل به اتمام برساند.
وی در بیان هدف جشنواره روح الله نیز خاطرنشان کرد: این جشنواره به دور از همه ی آنچه در غوغا سازی چندماهه اخیر مطرح شد هدفی جز فراهم کردن این رسالت ندارد و به سهم خود می کوشد تا با بهره گیری از تجربه و دانش اساتید و صاحب نظران این عرصه زمینه های حمایتی لازم را برای نسل جوان محیا کند و در این راه محتاج یاری همه دلسوزان به این هدف مقدس است. قالب کوتاه یک تا ۳ دقیقه ای با مشورت و هدایت یادگار فرزانه امام از آن رو برگزیدیدم که هم فرصت مناسب تری برای شرکت جوانان فراهم شود و هم تولیدات آن بتواند با سرعت بیشتری درفضای مجازی وشبکه های اجتماعی به دست مخاطبان برسد. به هر حال اکنون در پایان جشنواره امسال حتی درخواست یاری و مشورت اساتید و صاحب نظران این عرصه را داشته و همینطور از جوانان عزیز می خواهم که با یاری به ما این جشنواره را از آن خود دانسته و میدانی برای فعالیت مجاهدانه خویش بدانند.

کمساری در پایان با تشکر از تمام عواملی که به طور مستقیم و غیرمستقیم به برگزاری جشنواره روح الله کمک کردند، اظهار کرد: از زحمات و تلاش چندین ماهه همکاران مخلص و متعهد خود در موسسه و همچنین از اعضای شورای عالی سینمایی موسسه و به خصوص از اعضای محترم سیاستگزاری جشنواره که سیاست های زیر بنایی با مشورت و نظر آنان تعین شد، تشکر می کنم. همینطور از دبیر جشنواره که با استفاده از تجربیات ذی قیمت خویش توانستند ظرفیت های جدیدی را به جشنواره افزوده و بی توجه به جوسازی ها، در راستای اعتلای جشنواره از هیچ کوششی فرو گذار نکردند. در پایان به روح بلند و ملکوتی امام راحل درود فرستاده و امیدوارم که دعای خیر ایشان شامل حال این تلاش ها شود و همینطور به ارواح طیبه شهدای عزیز که استقلال و ازادی خود را مرهون انان هستیم درود می فرستیم و برای همه خدمت گذاران نظام طول عمر و دعای توفیقات دارم.

. انتهای پیام /*