پانزدهمین جشنواره سراسری شعر مهر بهمن
آیین اختتامیه پانزدهمین جشنواره سراسری شعر مهر بهمن، در بیستمین روز اردیبهشت ماه 97 در اتاق بازرگانی اصفهان پذیرای جمع کثیری از علاقمندان و هنردوستان و شیفتگان افکار و اندیشه های والای بنیانگذار انقلاب اسلامی ایران، حضرت امام خمینی(س) بود.
آغازگر این برنامه سخنرانی مدیر موسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی (س) اصفهان بود. حجت الاسلام عباس کمساری اظهار کرد: شعر نعمت و لطف است و شامل همه انسانها نشده و تنها گروهی در این عرصه صاحب غریزه هستند. شعر به گفته یکی از شاعران معاصر، مروارید دریای اندیشه است و شاعران، غواصان این دریا هستند.
وی ادامه داد: بر همین اساس، موسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی (س) با تاکید تولیت این موسسه، آیت الله سید حسن خمینی در پی آن است که اندیشه و گفتمان امام با استفاده از هنر اثرگذار شعر، در میان مردم، خاصه جوانان که حضور امام را درک نکرده اند، نهادینه شود.
مدیر موسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی (س) در اصفهان با اعلام اینکه جشنواره سراسری شعر مهر بهمن با برگزاری پانزدهمین آیین اختتامیه به بلوغ خود رسیده، اظهار کرد: مفتخریم اعلام کنیم که به برکت این جشنواره، آرشیو و گنجینه ای غنی مزین به اشعار فاخر و اندیشمندانه در مورد امام خمینی (س) در این سال ها پدید آمده است.
وی افزود: همت موسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی و شورای سیاست گذاری این جشنواره بر این است که ورای توصیف شخصیت امام (س)، به ترویج و تببین اندیشه ایشان با زبان شعر بپردازد و گفتمان امام (س) را به نسل سوم و چهارم انقلاب برساند.
کمساری تاکید کرد: امروز باید بخش فساد و فقرستیز اندیشه امام پررنگ شود و شعرای ما به وجوه ظلم ستیزی و استکبارستیزی، عدالت طلبی، حق خواهی، حقوق زنان، حقوق مردم و حقوق جوانان و وظایف مسئولان در قبال مردم در اندیشه امام بپردازند و قبال مردم را در قالب شعر به نسلی که امام را ندیده، هدیه کنند.
وی وصیت نامه امام (س) را گنجینه ای از معارف اهل بیت و اصول اساسی انقلاب دانست و گفت: سیاست جشنواره سراسری شعر مهر بهمن، پرداختن به این اصول و ارائه آن به جامعه است.
مدیر موسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی (س) اصفهان ادامه داد: بخش نخست آثار فاخر ارسال شده به دبیرخانه جشنواره، در قالب کتابی با عنوان "به ساحت آفتاب" منتشر شده که جلد دوم آن نیز در آیین اختتامیه شانزدهمین جشنواره سراسری شعر مهر بهمن رونمایی می شود.
وی افزود: شورای سیاست گذاری جشنواره همچنین برای نخستین بار تعدادی از اشعار برگزیده را در قالب آلبوم موسیقی منتشر کرده تا همگان را از این چشمه سیراب کند. ۴ قطعه از این اشعار در دستگاه های همایون، چهارگاه، شور و دشتی آهنگسازی شده و ۴ قطعه دیگر نیز دکلمه می شود.
کمساری با اشاره به تقدیر از پیشکسوتان شاعر در این جشنواره گفت: استاد فضل الله شیرانی متخلص به سخا و استاد فتح الله حدادیان، ازجمله پیشکسوتانی هستند که در این آیین از مقام ادبی آن ها تجلیل می شود.
وی ضمن تشکر از همه دست اندرکاران برگزاری این جشنواره اظهار کرد: امسال با نظر شورای سیاست گذاری جشنواره توانستیم بین شعرای شهرستان هایی مثل شهرضا و خمینی شهر که مهد ادب و شعر است، حضور یابیم و از آنان برای حضور در این جشنواره دعوت کنیم.
اجرای گروه سرود مولا
در ادامه برنامه گروه موسیقی مولا به سرپرستی سعید شمس به اجرای دو قطعه از قطعات آلبوم موسیقی ساخته شده بر اساس اشعار برگزیده این جشنواره پرداختند. این آلبوم موسیقی که برای نخستین بار در کشور به ارائه 11 قطعه موسیقی بر اساس اشعاری با محتوای سیره و شخصیت حضرت امام خمینی(س) می پردازد، توسط گروه موسیقی «مولا» ساخته و تولید شده و قرار است در اختیار صدا و سیما قرار گرفته تا در ایام ولادت و رحلت امام خمینی (س) پخش شود.
شعرخوانی شاعران شرکت کننده در این جشنواره بخش دیگر این برنامه بود. این شاعران که در دو بخش سپید و کلاسیک به ارائه اثر پرداخته بودند.
امید خسروی از استان مرکزی، میثم داوودی از استان قم، پریسا مرتضوی از استان فارس، میلاد حبیبی از استان اصفهان، افشین علا، پانتهآ صفایی از شاعران و اعضای هیئت داوران جشنواره شعر مهر بهمن از استان اصفهان هر یک به خواندن اشعارشان در جمع حضار پرداخته و ارادت و علاقه خود را در قالب کلمات موزون و اشعاری دلنشین به محضر حضرت امام خمینی (س) تقدیم کردند.
افشین علا ضمن قرائت شعرش به ایراد سخنانی درباره اهمیت و ضرورت پرداختن به سیره امام خمینی (س) در قالب شعر پرداخت و گفت: امروز به عنوان فرزند کوچک این قافله با تمام وجود احساس کردم که با برگزاری این جشنواره اندکی از مظلومیت امام (س) کاسته شد. به موسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی (س) برای برگزاری این مراسم تبریک می گویم.
وی ادامه داد: داوری آثار این جشنواره از معدود داوری هایی بود که تماما با اشتیاق و گاه با اشک و شوق آن را انجام دادم. تصور نمی کردم آن نکات و شاخص هایی که مختص دهه 60 و مربوط به مردمی است که در آن روزگار بودند، آنقدر زنده باشد که جوان هایی که در آن روزگار نبودند و دوران حیات امام (س) را درک نکردند از همان المان ها در شعرشان استفاده کنند.
رونمایی از آلبوم موسیقی و آواز گروهی «پیشوای دل» بخش بعدی این مراسم بود که با پخش کلیپی از مراحل ساخت و تولید این آلبوم همراه بود. این آلبوم به سرپرستی سعید شمس، سرپرست گروه موسیقی مولا ساخته و تولید شده است. آیین رونمایی از این آلبوم با حضور حسن کامران نماینده مردم اصفهان در مجلس شورای اسلامی، حجت الاسلام محمدعلی انصاری مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان اصفهان، حجت الاسلام عباس کمساری مدیر موسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی (س) اصفهان برگزار شد.
شعرخوانی تکتم حسینی از استان قم، اسماعیل محمدپور از گیلان، محمد زارعی از استان مرکزی، محمدزاده از کاشان، مبشر از استان قم، مریم حسینی از استان قم و چندین شاعر دیگر بخش دیگر این مراسم بود.
تجلیل از دو پیشکسوت شعر اصفهان
در ادامه نیز از فتح الله حدادیان شاعر پیشکسوت اصفهان تجلیل شد. حدادیان اهل خمینی شهر است و فعالیت های ادبی اش را از سال 46 آغاز کرده است. سپس وارد انجمن ادبی صائب شده و انجمن ادبی سروش را در خمینی شهر برپا می کند که بعد از 50 سال فعالیت حدود 120 شاعر را پرورش داده است. او مجموعه شعر گردآوری شده «نهضت حسینی» را در دوران پیش از انقلاب و مجموعه شعر«خوشه های انتظار» را بعد از انقلاب با محوریت مدح و ثنای ولی عصر امام زمان(عج) به چاپ رسانده است.
فضل الله شیرانی متخلص به سخا شاعر پیشکسوت دیگری بود که در این آیین تجلیل شد. شیرانی متولد اصفهان است و تحت نظارت عمویش نوای اصفهانی به عرصه شعر قدم گذاشته و به انجمن های ادبی راه می یابد. حضور در انجمن های ادبی پیام، سهلی، فروغ، کمال و صائب در کارنامه این هنرمند است. او در سال 43 شعرش را در کنار دیگر شاعران بزرگ اصفهان مشاهده می کند و سپس آثارش را در کتاب های معتبری که درباره شعر اصفهان و انجمن های ادبی این شهر به نگارش درآمد به چاپ می رساند. او در زمینه موسیقی و ترانه نیز فعالیت داشته و بیش از 50 اثر اجرا شده دارد. تصنیف خوزستان از آثار شناخته شده شیرانی است. همچنین فصل گل و نور خدا از دیگر تصنیف های شناخته شده اوست. او بیش از ده سال است که عضو شورای شعر و ادبیات است و در شورای شعر و موسیقی صدا و سیما نیز عضویت دارد.
آیین تجلیل از این دو شاعر پیشکسوت با اهدای لوح تقدیر و جوایزی برگزار شد. همچنین هدیه ای از سوی خسرو احتشامی، از شعرای پیشکسوت اصفهان به فضل الله شیرانی تقدیم شد و مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز هدیه ای را به این شاعر اهدا کرد.
شعرخوانی مرجان البرزی، نوجوان صاحب اثر قابل تقدیر جشنواره بخش دیگری بود که با استقبال و تشویق چشمگیر حاضران همراه شد.
قرائت بیانیه هیئت داوران پانزدهمین جشنواره سراسری شعر مهر بهمن توسط عباس شاهزیدی، متخلص به خروش و دبیر علمی این جشنواره پایان بخش این آیین بود. علی فردوسی، افشین اعلا و پانتهآ صفایی داوری آثار این جشنواره را بر عهده داشتند.