گزیده ای از کلام امام در باره علل جنگ و هویت ما در جنگ تحمیلی
جنگ جنگ تا پیروزی
ایستادگی طولانی در جنگ
حالا فرض کنید که این نوکر بدبخت، این صدام بدبخت، که ملت خودش را به تباهی دارد می کشد و آنقدر به ملت خودش دارد تحمیل می کند، این هم یک حملۀ مذبوحانه ای کرده است. ما هم صبر داریم و [هم] حوصله داریم. ملت ما پنجاه شصت سال، جوانهای ما تا چشمشان را باز کردند، زیر یوغ این مسائل و این مصایب بودند.
صحیفه امام ، ج13، ص314-315
عادت داریم ما به زحمت کشیدن. جوانهای ما عادت دارند به این زحمتها. حالا که خودشان را یافتند و مستقل می دانند، با تمام قدرت، بیست سال هم این جنگ طول بکشد ما ایستاده ایم.
صحیفه امام ، ج15، ص27
لزوم توجه به جنگ و پیروزی در آن
همۀ ملت باید توجه به جنگ داشته باشد و این کشتارهایی که شاید یکی از انگیزه هایش هم این باشد که مردم ذهنشان از جنگ منصرف بشود و ما ـخدای نخواسته در جنگ ببازیم که نخواهیم باخت، لکن طول بکشد. اذهان خودتان را، سرتاسر کشور اذهان خودشان را، همۀ ملت متوجه به جنگ کنند. اساس این است که ما در آنجا پیروز بشویم و ان شاءالله ، پیروز می شویم.
صحیفه امام ، ج15، ص27
بیرون راندن قوای دشمن
بر قوای مسلح اسلامی، از ارتش، سپاه، بسیج و سایر قوای نظامی و انتظامی تا نیروهای مردمی در جبهه و پشت جبهه است که چون سیلی خروشان مزدوران جبهه را از کشور اسلامی شان برانند و ایران عزیز را از این خس و خاشاکها پاک نمایند، و بدانند که نیروی ایمان پیروز است.
صحیفه امام ، ج15، ص 241
این کوردلان نمی بینند که در هر شهادتی و در هر جنایتی ملت متعهد به اسلام و کشور مصمم تر و در صحنه حاضرترند؟ اینان پس از بمباران شهرها در جنوب و غرب و قتل عامهای فجیع مردم بی پناه، فریاد «جنگ جنگ تا پیروزی» را نشنیده اند که ملت وفادار، شهادت را در راه خداوند با آغوش باز پذیرا هستند؟
صحیفه امام ، ج15، ص 418
تلاش جوانان برای کوتاه کردن دست دشمن
برادران من، برادران ارتشی، برادران نظامی، برادران پاسدار، برادران روحانی، برادران دانشگاهی، برادران کشاورز و صنعتگر و سایر قشرها، این انسجامی که شما دارید قدرش را بدانید. اسلام در کشور شما تجلی کرده است. نور خدا در کشور شما جلوه گر شده است. قدر این جلوۀ الهی را بدانید. به فعالیتهای خودتان هر چه می توانید ادامه بدهید و ازدیاد بدهید؛ فعالیت خودتان را زیاد کنید. ارتشیان و پاسداران و بسیج و سایر قوای مسلح و سایر قوای مردمی در محلی که هستند و در جبهه ها که هستند، به فعالیت خودشان ادامه بدهند و فعالیت خودشان را زیاد کنند و دست این جنایتکارها را از کشور خودشان کوتاه کنند؛ به آنها مهلت ندهند که منسجم کنند خودشان را و از طرف جاهای دیگر و قدرتهای دیگر به آنها کمک برسانند، مجال به آنها ندهند. برادران، جوانان پشت جبهه، توجه کنند که باید فعالیت کنند و باید داوطلبانه بروند به این جنگ و این مسأله را زود حلش کنند. فعالیت جوانها گرچه زیاد است لکن باید زیادتر بشود و هر روز از روز قبل بهتر باشد و خودشان را آماده کنند برای اینکه در مقابل این قدرتهای بزرگ ایستادگی کنند. ... شما اینهمه شهید دادید تا آزادی و استقلال را به دست آوردید و باید با چنگ و دندان این آزادی و استقلال را حفظ کنید و کمک کنید همه به جبهه ها تا اینکه ان شاءالله ، بزودی این غائله رفع بشود و دولت ان شاءالله مشغول بازسازی بشود.
صحیفه امام ، ج15، ص442-443
آمادگی خانواده های شهدا برای دفاع
امروز ما مفتخر هستیم به توده های عظیم متعهد به اسلام عزیز و جوانان غیرتمند و رزمنده که از اول انقلاب شجاعانه قیام کرده اند و ندای حق را اجابت کردند و گروه کثیری از آنان به لقاءالله که آمالشان بود، رسیده، و گروه عزیز دیگر که سلامت خود یا اعضای گرانقدر خود را در راه اسلام و هدف از دست داده اند و با چهره های بشاش و نورانی با آنان مواجه هستیم. و نیز مفتخریم که مادران دلیری که عزیز از دست داده اند و پدران عزیزی که جوانانشان شهید شده اند آنچنان با ما برخورد می کنند که گویی عروسی عزیزان و جوانانشان را جشن می گیرند. و اینجانب هر وقت با این عزیزان معظم برخورد می کنم یا وصیتنامۀ انسان ساز شهیدی را می بینم احساس حقارت و زبونی می کنم. اینان سند ایمان و تعهدشان را به اسلام در دست دارند، و قبور شهدا و اجساد و ابدان معلولان، زبان گویایی است که به عظمت روح جاوید آنان شهادت می دهد، و شکایتی اگر دارند از آن است که به فیض شهادت نرسیده اند و یا در حالی که به ثواب شهادت رسیده اند، می نالند که چرا نمی توانند برای دفاع به جبهه ها برگردند، و فریاد «جنگ جنگ تا پیروزی» را سر می دهند.
صحیفه امام ، ج16، ص27
مقاومت مردم دزفول تا پیروزی
شما ببینید که اینهایی که ادعای طرفداری از خلق و طرفداری از عرب می کنند با خوزستان چه می کنند، و با دزفول عزیز چه کرده اند. به گمان فاسد اینکه با موشک انداختن در خانه ها و اطفال و زنهای پیر و جوان را کشتن اسباب این می شود که ما تسلیم بشویم. آنها باز خوزستان را نشناختند، دزفول را نشناختند؛ با اینکه از اول جنگ تا حالا کراراً تجربه کرده اند و تخریب کرده اند مکان این عزیزان ما را و به شهادت رسانده اند اقشار کثیری از دوستان خدا را و دیدند که مقاوم ایستادند و ملت ایران و دزفول عزیز مقاوم ایستاده است در مقابل آنها و امروز هم که این همه مصیبت وارد کرده اند باز فریاد «جنگ، جنگ تا پیروزی» از جوانهای ما در دزفول بلند است.
صحیفه امام ، ج17، ص 412
مقاومت مصیبت دیدگان تا پیروزی
الآن هم که مشاهده می کنید همین مصیبت دیدگان هستند که فریاد «جنگ، جنگ» سر می دهند. جنایتکار در اثر زیادی جنایت نمی تواند از جرم فرار کند. ما به او و امثال او و همقطاران او هشدار می دهیم که هر جنایتی که می کنند به نامۀ اعمالشان اضافه می شود و در مقام بازخواست باید جبران کنند. این نحو جنایات اسباب سستی خانواده های شهدا نمی شود.
صحیفه امام ، ج18، ص47
عدم سازش مردم تاپیروزی
اینان ندیده اند که مادران و پدران شجاع ایران فرزندان و نور چشمان خود را از زیر خروارها خاک بیرون می کشند و فریاد «جنگ، جنگ تا پیروزی» سر می دهند و از دست اندرکاران مقابله به مثل و از سلحشوران جبهه ها ادامۀ جنگ را طلب می کنند. درود خدا بر این ملت شجاع و مؤمن که جان می دهد و تن به سازش و تسلیم نمی دهد
صحیفه امام ، ج19، ص178
پیروزی در جنگ نهمذاکره
رزمندگان عزیز و دلاور ما اعم از ارتش و سپاه و بسیج با تکیه بر ایمان و سلاح و امید به نصرت حق و با حمایت بی شائبۀ مردم، به نبرد و دفاع مقدس خود ادامه دهند و عزمها را جزم کنند و بر دشمن زبون بتازند و با همت خود افتخار نصرت و پیروزی را به ارمغان آورند که سرنوشت جنگ در جبهه ها رقم می خورد، نه در میدان مذاکره ها.
صحیفه امام ، ج21، ص53-62
جنگ تا رفع فتنه از عالم
جنگهای رسول اکرم، رحمتش کمتر از نصایح ایشان نبوده است. اینهایی که گمان می کنند که اسلام نگفته است «جنگ جنگ تا پیروزی»، اگر مقصودشان این است که در قرآن این عبارت نیست، درست می گویند، و اگر مقصودشان این است که بالاتر از این با زبان خدا نیست، اشتباه می کنند. قرآن می فرماید: قٰاتِلُوهُمْ حَتّیٰ لاٰ تَکُونَ فتنه همۀ بشر را دعوت می کند به مقاتله برای رفع فتنه؛ یعنی «جنگ جنگ تا رفع فتنه در عالم»، این غیر از آنی است که ما می گوییم، ما یک جزء کوچکش را گرفته ایم، برای این که خوب! ما یک دایرۀ خیلی کوچکی از این دایرۀ عظیم واقع هستیم و می گوییم که: «جنگ تا پیروزی». مقصودمان هم پیروزی بر کفر صدامی است یا پیروزی بر، فرض کنید بالاتر از آنها. آنچه قرآن می گوید این نیست، او می گوید: «جنگ جنگ تا رفع فتنه از عالم»؛ یعنی، باید کسانی که تبعیت از قرآن می کنند، در نظر داشته باشند که باید تا آن جایی که قدرت دارند ادامه به نبردشان بدهند تا این که فتنه از عالم برداشته بشود. این، یک رحمتی است برای عالم و یک رحمتی است برای هر ملتی، در آن محیطی که هست.
صحیفه امام ، ج19، ص112-113
غایت، رفع فتنه
اگر امروز ما جنگ می کنیم و جوانهای ما می گویند: «جنگ تا پیروزی»، اینطور نیست که اینها یک امری برخلاف قرآن می گویند. این یک ذره ای است، یک رشحه ای است از آنکه قرآن می گوید. آنی که قرآن می گوید، بیشتر از این حرفهاست. این که ما می گوییم، به اندازۀ حدود خودمان می گوییم. ما چون امروز با ـفرض کنید که صدام یا با کسانی که مؤید صدام هستند جنگ داریم، در این محیط ناقص، می گوییم که «جنگ جنگ تا پیروزی».
خدای تبارک و تعالی، چون نظرش به اول و آخر است ـتا آخر نظر دارد می گوید که «جنگ تا رفع فتنه». غایت، رفع فتنه است؛ یعنی، اگر ما پیروز هم بشویم یک کمی فتنه را کم کردیم، اگر ما به جای دیگر هم پیروز بشویم، باز یک جای کمی پیروزی حاصل شده است. اگر همۀ دنیا را هم ما فرض کنید که جنگ بکنیم و پیروز بشویم، باز همۀ دنیای عصر خودمان را پیروزی درست کردیم. و قرآن این را نمی گوید، قرآن می گوید: «جنگ تا رفع فتنه»؛ باید رفع فتنه از عالم بشود. بنابراین غلط فهمی است از قرآن که کسی خیال کند که قرآن نگفته است «جنگ جنگ تا پیروزی». قرآن گفته است، بالاتر از این را گفته، اسلام هم گفته است و بالاتر از این را گفته است. و رحمت است این، نه این است که نقمتی بر مردم است، یک رحمتی است بر تمام بشر، که خدای تبارک و تعالی مردم را دعوت به مقاتله کرده است، نه این که خدای تبارک و تعالی می خواهد زحمتی برای مردم ایجاد کند؛ می خواهد رحمت درست کند، توسعۀ رحمت می خواهد عنایت کند.
صحیفه امام ، ج19، ص115-116
جنگ با فاسد، دستور قرآن
اگر کسی بگوید که: با فاسد جنگ نکنید، مخالف قرآن است؛ اگر کسی بگوید: فتنه را با جنگ رفع نکنید، مخالف قرآن است. و مابحمدالله ، جوانهایمان الآن مشغول هستند و همان دستوری که خدای تبارک و تعالی در قرآن داده است به اندازه محیط خودشان، به اندازه سعۀ وجود خودشان را دارند انجام می دهند، و امیدواریم که خدای تبارک و تعالی به آنها توفیق بدهد که هر چه بیشتر این امور را انجام بدهند.
صحیفه امام ، ج19، ص116-117