حاشیه های دومین دوره جشنواره تئاتر روح الله

کد : 3018 | تاریخ : 12 اسفند 1397

...

حاشیه های دومین دوره جشنواره تئاتر روح الله

پایگاه خبری جماران: دومین دوره جشنواره نمایشنامه نویسی و تئاتر روح الله توسط مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی اصفهان طی سه روز برگزار شد و برترین های این دوره از جشنواره در مراسم اختتامیه ای با حضور حجت الاسلام و المسلمین علی کمساری، معاون فرهنگی، هنری و ارتباطات مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی معرفی شده و مورد تقدیر قرار گرفتند.

پس از برگزاری مراسم اختتامیه به سراغ چند نفر از کارگردانان برگزیده این جشنواره رفتیم تا نظر آنها را در خصوص نحوه برگزاری این جشنواره نوپا جویا شویم. هرکدام از  آنها ضمن تعریف داستان نمایش خود به نکات مختلفی از جمله سطح بالای این جشنواره، استقبال خوب هنرمندان جوان و حمایت های مسئولین برگزار کننده جشنواره از آثار برگزیده شده و شرکت دادن این آثار در جشنواره های دیگری که در طول سال برگزار می شود از جمله جشنواره ملی خرداد، پرداختند.

آنچه در ادامه می آید گفت و گوی با این کارگردانان برگزیده دومین دوره جشنواره نمایشنامه نویسی و تئاتر روح الله است:

 

تأثیر اندیشه‌ های امام در جامعه امروز

نمایش خیابانی «پل هوایی» به کارگردانی نساء سلیمانی در دومین دوره جشنواره نمایشنامه نویسی و تئاتر روح‌ الله در خیابان آمادگاه و روبروی هتل عباسی در چشم مخاطبان نشست و موفق شد رتبه سوم کارگردانی را کسب کند.

 

نساء سلیمانی، کارگردان تئاتر پل هوایی در ارتباط با این نمایش اظهار داشت: قصه این تئاتر در زمان حال حاضر رخ می ‌دهد و داستان دانش ‌آموزان مدرسه ای است که به نبودن پل هوایی در کنار مدرسه و تصادف دوستان خود به این دلیل معترض هستند.

وی افزود: این بچه ها اعتراض خود را به شکل های مختلفی به نمایش می گذارند اما تأثیری در او مدیر مدرسه به جز  صحبت های کلیشه ای و قول های بی ثمر ندارد.

کارگردان تئاتر پل هوایی درباره ادامه داستان این نمایش ابراز داشت: این جریان ادامه دارد تا اینکه  دانش آموزان روشی جدید در پیش می گیرند و با یادآوری خاطراتی از مدیر مدرسه در سال 60 و نامه ای که وی به امام خمینی(س) می نویسد تلنگری جدید بر ذهن مدیر مدرسه وارد می کنند.

وی  گفت:  ما در این کار قصد داشتیم تأثیر اندیشه امام خمینی(س) بر عملکرد جامعه و اینکه این تأثیر تنها در زمان زندگی ایشان نبوده است را به نمایش بگذاریم.

سلیمانی ادامه داد:  در واقع  این تئاتر می خواهد این موضوع را به ذهن مخاطب القا کند که استفاده از فرمایش های امام خمینی(س) محدود به زمان گذشته نمی‌ شود و برای رفع بسیاری از مشکلات و معضلات کنونی جامعه نیز می‌ توان از اندیشه های ایشان استفاده کرد؛ ضمن اینکه این اندیشه ها هنوز می تواند بر روی ذهن نسل نوجوان و جوان تأثیرگذار باشد.

وی با بیان اینکه حمایت ‌های مسئولان جشنواره از کارگردان این تئاتر بسیار خوب بوده است، تصریح کرد: من امسال موفق به دیدن همه نمایش‌ های جشنواره نشدم اما با توجه به اینکه بسیاری از این تئاترها با حمایت مسئولان جشنواره پس از برگزاری جشنواره نیز اجرا می ‌شود جای امید دارد که پس از جشنواره هم ما بتوانیم این تئاترها را مشاهده کنیم و هم رونق تئاتر را در شهر اصفهان شاهد باشیم.

کارگردان تئاتر خیابانی «پل هوایی» افزود: من بازخورد خوبی در ارتباط با تئاتر خود از مردم دریافت کردم به ویژه اینکه لحظات طنز تئاتر احساس کردم برای مخاطبان جذاب بوده است.

وی ادامه داد: امیدوارم همچون سال گذشته پس از جشنواره بتوانیم این تئاتر را به شکل عمومی در سطح شهر و حتی دیگر شهرهای استان اجرا کنیم.

 

اندیشه های امام خمینی(س) راهکار حل مشکلات کنونی

تئاتر «شرح رنج و شطرنج» نیز در این جشنواره در رشته های موسیقی و نقش اول زن رتبه برتر را به خود اختصاص داد.

نجمه محرابی، کارگردان  این نمایش، اظهار داشت: ما سال گذشته با تئاتر خیابانی «خرداد رخ داد» در جشنواره نمایشنامه نویسی و تئاتر روح الله حضور داشتیم که بازخورد خوبی در این جشنواره داشت.

وی با بیان اینکه این تئاتر علاوه بر بازخورد خوب در جشنواره روح‌ الله برای اجرا به جشنواره تئاتر صاحبدلان نیز معرفی شد، گفت: از ثمرات جشنواره روح ‌الله برای ما این بود که با همکاری مسئولان جشنواره امکان اجراهای زیادی از تئاتر خیابانی «خرداد رخ داد» به ما داده شد به نوعی که آخرین اجرای آن را در مهر ماه امسال شاهد بودیم.

کارگردان تئاتر «شرح رنج و شطرنج» افزود: بدین ترتیب در دومین جشنواره تئاتر روح ‌الله با انگیزه بیشتری وارد کار شدیم و برای اجرا نمایشنامه «شرح رنج و شطرنج» به نویسندگی زینب زادمان را برگزیدیم.

وی ادامه داد: اگر به وصیت ‌های امام خمینی(س) و اندیشه ‌های ایشان رجوع کنیم متوجه راهکارهایی می‌ شویم که برای رفع مشکلات کنونی جامعه نیز می ‌تواند مورد استفاده قرار گیرد.

وی با بیان اینکه در تئاتر خیابانی شرح رنج و شطرنج این موضوع را به تصویر کشیده ‌ایم و گریزی به مسایل و مشکلات جامعه کنونی نیز زده ایم که می ‌توان برای رفع آنها از همین روش ها و نظرات کارشناسان مربوطه و علمای دینی بهره برد، تصریح کرد: این تئاتر، داستان مربی زن شطرنج ایران است که به مسابقات جهانی راه یافته است و مشکلاتی که در طول زندگی برایش پیش می آید و دیدگاه جامعه در ارتباط با اینکه شطرنج از ابزار لهو و لعب است وی را بر سر دو راهی انتخاب یک زندگی اجباری قرار می ‌دهد.

محرابی یادآور شد: فتوای امام خمینی(س) در ارتباط با حرام نبودن شطرنج گره مهمی را از زندگی این مربی زن شطرنج ایران می ‌گشاید و وی از یک ازدواج اجباری و ناراحت کننده نجات پیدا می‌ کند.

کارگردان تئاتر «شرح رنج و شطرنج» تأکید کرد: با اجرای این تئاتر قصد داشتیم این ذهنیت از امام خمینی(س) را برای جوانان روشن کنیم که ایشان با هنرهایی مانند موسیقی و ورزش شطرنج در جای خود مخالفتی نداشتند و دیدگاه بازی نسبت به مسایل داشته و روحیه جوانان را نیز به خوبی می ‌شناختند.

وی ادامه داد: برای اجرای تئاتر «شرح رنج و شطرنج» از دی ماه سال جاری تمرینات خود را آغاز کردیم و یک ماه و نیم همراه تمامی عوامل به تمرین پرداختیم. حمایت ‌های خوبی نیز از سوی مسئولان جشنواره نمایشنامه نویسی و تئاتر روح الله از هنرمندان تئاتر انجام می‌ شود. از جمله این موارد تسهیل کردن روند اجرای نمایش پس از جشنواره روح الله است که علاوه بر اینکه یک مزیت مهم برای کارگردانان و بازیگران محسوب می‌ شود تئاتر را نیز در جامعه رونق می ‌دهد.

محرابی گفت: به طور معمول شاهد استقبال خوبی از تئاتر خیابانی در میان مردم هستیم و این نوع جشنواره‌ ها می ‌تواند در آشنایی بیشتر مردم با تئاتر و فرهنگ مشاهده نمایش در جامعه بسیار تاثیرگذار باشد.

 

تأثیر قابل توجه جشنواره تئاتر روح الله در کشف استعداهای هنری جوان

رتبه اول کارگردانی تئاتر خیابانی، رتبه اول طرح و ایده نمایشی و رتبه دوم و سوم بازیگر نقش مرد تئاتر خیابانی دومین دوره جشنواره نمایشنامه نویسی و تئاتر روح الله به نمایش « آزاد در بند» اختصاص یافت.

مجتبی خلیلی، کارگردان تئاتر « آزاد در بند»، در ارتباط با این نمایش گفت:  این نمایش داستان فردی به نام آزاد در بند است که در بند زندان رژیم پهلوی به دلیل مبارزات خود گرفتار شده است و از این زندان به گذشته وی می ‌رویم و اتفاقاتی که از زمان رضاخان تا دوران محمدرضا پهلوی برای وی رخ داده و منجر به بارها زندان رفتن وی شده است، مرور می شود.

وی افزود: هدف ما از انتخاب این نمایشنامه این بود که وقایع تاریخی که بسیاری از افراد نسل جوان از آنها اطلاعی ندارند را برای جوانان و هم نوعان خود را به تصویر بکشیم تا در جریان این اتفاقات تاریخی قرار بگیرند.

کارگردان تئاتر« آزاد در بند» با اشاره به اینکه سال گذشته نیز با نمایش «روز خون» در جشنواره نمایشنامه نویسی و تئاتر روح الله حضور داشته است، اظهار داشت: از دیدگاه من تئاتر کار کردن در ارتباط با این موضوع خاص یعنی شخصیت و اندیشه ‌های امام خمینی(س) بسیار سخت و شبیه راه رفتن بر روی لبه تیغ بود.

وی ادامه داد: ما با مشاوره هایی که از مسئولان جشنواره نمایشنامه نویسی و تئاتر روح الله دریافت کردیم و با شرکت در کارگاه های آموزشی توانستیم این موضوع را به سرانجام برسانیم و در ارتباط با اندیشه ها و شخصیت امام خمینی (س) تئاتری را کار کنیم.

خلیلی در ارتباط با بازخورد مردمی از مشاهده این تئاتر گفت: بازخورد خوبی از تماشای مردم دریافت کردم و واکنش های آنها در ارتباط با این نمایش جالب و دیدنی بود.

وی افزود: مسئولان جشنواره حمایت های بسیار خوبی از کارگردانان تئاتر داشتند و به نظر من برگزاری این جشنواره و راه ‌اندازی آن در اصفهان به خودی خود کار بسیار بزرگی است که در ارتقای فرهنگ تئاتر در اصفهان بسیار مؤثر خواهد بود.

کارگردان تئاتر «آزاد در بند» جشنواره با اشاره به اینکه در این دو سال بخش تئاترهای صحنه ای و خیابانی در سطح استانی برگزار شده است، تأکید کرد: انتظار ما این است که این  جشنواره در سال‌های آینده در سطح ملی برگزار شود و به دلیل آنکه این ظرفیت در جشنواره تئاتر و نمایشنامه نویسی روح الله وجود دارد و در طول این دو سال به نمایش های صحنه ای و خیابانی فاخری را در جشنواره شاهد بودیم.

وی با اشاره به اثرات مثبت جشنواره در اکران تئاترها در طول سال اظهار داشت: دو نمایشی که ما سال گذشته در این جشنواره داشتیم 15 اجرای عمومی از سوی شهرداری اصفهان دریافت کرد و یکی از آنها در جشنواره بومی تیرنگ درخشید و جایزه نخست کارگردانی را کسب کرد.

خلیلی با بیان اینکه همچنین این تئاتر در جشنواره خرداد حوزه هنری تهران نیز به عنوان اثر برگزیده انتخاب شد، بدین ترتیب کارهای تئاتری  ما به خوبی در طول سال دیده شد و این نشان می ‌دهد که جشنواره تئاتر روح الله می تواند در فرصت دادن مسئولان به این استعدادهای جوان و استقبال مردم از اجرای تئاترها موثر باشد.

وی ادامه داد: استقبال خوب هنرمندان جوان از جشنواره تئاتر روح الله نشان می‌دهد که این جشنواره می‌تواند اثر مثبتی در دیدگاه مسئولان در به کارگیری استعدادهای جوان داشته باشد و بر این اساس امیدواریم این جشنواره نوپا که تا به حال بسیار خوب در زمینه تئاتر وارد عمل شده است در سال ‌های آینده پربارتر وارد عمل شود.

 

آموزش اندیشه های امام خمینی(س) به کودکان در قالب تئاتر

هیوا احمدی نیز به خاطر نمایش «آقای مهربان» در بخش کودک و نوجوان دومین دوره جشنواره نمایشنامه نویسی و تئاتر روح الله در میان کارگردانان برتر قرار گرفت.

هیوا احمدی گفت: برای نخستین بار است که در جشنواره نمایشنامه نویسی و تئاتر روح الله شرکت کرده‌ ایم و به همراه همسرم برای این جشنواره نمایش کاغذی آقای مهربان را در بخش کودک انتخاب کردیم.

وی با بیان اینکه نویسنده این نمایش آقای فرامرز غلامیان است، افزود: با مشاهده فراخوان جشنواره تصمیم گرفتیم نمایشنامه ای با موضوع مهربانی امام خمینی(س) بنویسیم. با توجه به اینکه ما یک خانواده تئاتری هستیم به همراه دختر و همسرم عروسک گردانی شخصیت های این نمایش را بر عهده گرفتیم و نویسنده اثر نیز همسرم است.

کارگردان تئاتر آقای مهربان با بیان اینکه کار کردن تئاتر درباره شخصیت امام خمینی(س) بسیار کار ویژه و خاصی است، تصریح کرد: اینکه شخصیتی مانند امام خمینی(س) را به نسل دهه ۸۰ معرفی کنید کار سختی است و بر این اساس نگارش چنین نمایشنامه ای نیز برای ما بسیار زمان‌بر بود.

وی ادامه داد: نسل کنونی موضوعات کلیشه ای را بسیار سخت می پذیرند و بر این اساس باید به گوشه ای از اخلاقیات امام خمینی‌(س) می پرداختیم که به خوبی شخصیت ایشان را برای نسل جدید معرفی کند و بر این اساس موضوع مهربانی امام خمینی(س) با حیوانات را کار کردیم.

احمدی با اشاره به اینکه داستان این تئاتر در ارتباط با کلاغی است که خاطرات خود را برای فرزندانش نقل می کند نقل می کند، ادامه داد: این کلاغ  در دوران جوانی وسایلی را از خانه امام خمینی(س) بر می دارد. اکنون این کلاغ  مادر که بر روی درختی در حرم امام با جوجه هایش زندگی می‌ کند، مهربانی امام خمینی(س) در ارتباط با این موضوع را برای فرزندانش به تصویر می کشد.

وی با بیان اینکه امسال برای نخستین بار بخش تئاتر ویژه کودک به جشنواره تئاتر روح الله اضافه شده است، گفت: ما در زمینه تئاتر کودک نمایش های مختلفی را کار کردیم و کار با کودکان را بسیار دوست داریم قطعاً کار صحنه بزرگسال برای اجرا در این جشنواره وجود داشته ولی ما این بخش را انتخاب کردیم تا  اندیشه های امام خمینی(س) را در ذهن و روح کودکان  نهادینه کنیم

کارگردان تئاتر آقای مهربان اظهار داشت: در واقع همان گونه که ریشه هر درختی پایه و اساس آن را شکل می ‌دهد، کودکان نیز تمثیلی از همین ریشه جامعه هستند و باید برای شکل گیری جامعه ‌ای اندیشمند و با اخلاق، نهادینه کردن اخلاق ‌های نیکو را از دوران کودکی فرزندانمان آغاز و از دوران کودکی که بر روی اندیشه و روح آنها کار کنیم.

وی ادامه داد: بر این اساس می ‌توانیم از تئاتر که جزو بهترین راه حل های آموزشی است به راحتی با کودکان ارتباط برقرار کنیم و ذهن کودکان را به عنوان یکی از ریشه های یک جامعه شکل داده و حقایق تاریخی معاصر را به آنها آموزش دهیم.

احمدی تأکید کرد: اکنون ما در دوره‌ ای زندگی می کنیم که مهربانی با حیوانات بسیار کم اهمیت شده است و آموزش به کودکان همچنان در زمینه حیوانات مطابق سنت ها و باورهای اشتباهی مانند شوم بودن برخی حیوانات مانند کلاغ انجام می‌ شود و این در شرایطی است که دین اسلام بسیار به موضوع  مهربانی با حیوانات اهمیت داده است و در این زمینه سفارشات بسیاری از سوی ائمه معصومین(ع) داریم. این موضوع ذهن ما را به سمت نگارش و اجرای نمایشی در ارتباط برای کودکان کشاند.

انتهای پیام /*